Kabedeki hacerül esved taşı

Hacer-ül Esved taşı dünyaya nasıl geldi?

Peki bu taşlar İstanbul'a nasıl geldi? Müslümanların kutsal mekanı Kabe'nin inşası sırasında Hz. İbrahim tarafından Ebu Kubeys Dağı'ndan getirilen ve cennetten indiğine inanılan 'Hacer-ül Esved' taşı, IV. Murad devrinde çevresi koruma maksadıyla altın ile kaplanırken taştan bir kaç parçanın kırıldığı rivayet ediliyor.

Hacer-ül Esved taşının hikayesi nedir?

Hacerül Esved Taşı ilk olarak Hz. İbrahim tarafından Kabe'nin inşaatının başladığı yeri belirlemek için konmuştur. Tarih içinde Kabe bölgesi birçok kez el değiştirmiştir. Bu süreçlerde Hacerü'l Esved de zaman zaman bakımsız kalmış, kırılmış, hasar görmüştür.

Hacer-ül Esved taşı neden kutsaldır?

Her yıl Hac ibadetini yerine getiren Müslümanlar Kabe'yi tavaf eder ve Hacerül Esved taşını selamlarlar. Kabe'yi tavaf etmek farz, Hacer'ül Esved'i selamlamak ise sünnettir. Hacerül Esved Nedir? Hacer'i Esved adıyla da bilinen taşın cennetten geldiğine iman edilir.

Kabedeki taşın içinde ne var?

O, Kabe'nin güney doğu köşesinde yerden bir buçuk metre yüksekliğinde, yumurta biçiminde hafif kırmızı ve san damarcıkları bulunan otuz cm. çapında oldukça parlak siyah bir taş.

Hacer-ül Esved taşını yerine kim koydu?

İbrahim aleyhisselam'a Kâbe'yi yapma emri verilince oğlu İsmail (a.s.) ile beraber çeşitli dağlardan taş getirdiler. Bu esnada, Ebu kubeys dağındaki hacer-ül esved taşı da alınarak yerine koydu.

Hacer-ül Esved cennetten mi?

Hacerü'l-Esved Cennetten mi geldi? Kâbe-i Muazzamanın kapısının sol tarafında yer alan ve tavaf başlangıcı olarak kabul edilen Hacerü'l-Esved'in Cennetten getirildiği hakkında sahih hadisler mevcuttur. Evet, Hacerü'l-Esved'in Cennetten geldiği kesindir.

Hacer-ül Esved taşı neden siyah?

Hacer-i Esved'in aslında beyaz iken insanların günahları yüzünden karardığı, cennetten indirildiği, Nuh tufanı sırasında Ebû Kubeys Dağı'nda korunduğu ve Hz.

Kabe kapısı ile Hacer-ül Esved arasında kalan bölüme ne denir?

Peygamber Efendimizin hadislerinde yer alan Kabe'nin kapısı ile Hacer-ül Esved taşı arasındaki Mültezem denilen bölümde yapılan duaların Allah katında red olmayacağı bilgisi bütün hacıları buraya çekiyor.

Kabenin içinde kimlerin mezarı var?

Kabenin içinde hiçkimsenin mezarı yoktur. İçi bu anlamda tamamen boştur. Bazı insanlar tarafından Hz. Muhammed'in kabrinin burada olduğu düşünülür.

Hacer-ül Esved taşı nasıl selamlanır?

Sahabe, Hacer-i Esved'i selamlarken; “Allahım! Sana inanarak, Kitabını ve Peygamberinin sünnetini tasdik ederek / Peygamberinin sünnetine uyarak” derlerdi. Burada asıl olan taşın kendisi değil, Hz. Peygamber'in sünneti, örnek davranışıdır.