Mevleviliğin temel ilkeleri nelerdir?

Mevleviliğin görüşleri nelerdir?

İslam felsefesi olarak da bilinen tasavvufta, Mevlana ve Mevleviliğin önemi büyüktür. Mevlevilik insan odaklı olup hoşgörüye, güzele ve ihlasa yöneliktir, pes etme yoktur pişman olma ve affetme vardır.

Mevlevilikte neye onem verilir?

Günümüzde Mevleviler kendilerine özgü sema yaparak kâinatın oluşumunu, insanın ahirette dirilişini, Yüce Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil" e doğru yönelişini ifade ettiğine inanıyorlar. Mevlevîlik deyince ilk akla gelen sema lügatte işitmek manâsına gelir.

Mevleviliği kim Sistemleştirdi?

mevlana celaleddin rumi'nin (d. 1184 belh, horasan-ö. 1273 konya) düşünceleri çevresinde kurulan tarikat. babasının düşüncelerini sistemleştirdiği ve tarikat biçiminde örgütlendirdiği için mevlana'nın oğlu sultan veled (ö. 1312) mevlevilik'in asıl kurucusu ve ikinci piri sayılır.

Mevlevilik Nedir uzun?

Mevlana Celaleddin Rumi'nin kurduğu bir tarikattır. Mevlevilik, Celaleddin Rumi'nin ölümünden sonra oğlu Sultan Velet tarafından düzenlenmiş, büyük bir tarikat halini almıştır. Mevlevi tarikatının başına «çelebi» denir ve çelebiler, Mevlana'nın torunları .

Mevleviliğin özellikleri nelerdir?

Mevlevilik'te yer alan temel ilkeler

  • Dinî esasları iyi bilmek.
  • Alçak gönüllü olmak.
  • Dindar olmak.
  • Kalbini her zaman temiz tutmak.
  • Maddi ve manevi temizliğe önem vermek.
  • Aklı iyi kullanıp hikmet sahibi olmak.

May 2, 2020

Mevlevilik öğretisi nedir?

Mevlevilik, tohumları Türk coğrafyasında atılmış, İslam uygarlığını temsil etmiş ve bu uygarlığa katkı sağlamış manevi bir öğretidir. İnsanı manevi olgunluğa eriştirmeyi amaçlayan Mevlevilik, Mevlevihane denen kurumlarda hizmet vermiştir.

Mevlevi kime denir?

Mevlevi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin özel olarak yaptığı zikir ve törenleri göz önünde tutarak ölümünden sonra oğlu Sultan Veled tarafından kurulan tarikata giren kimsedir. Mevlevi adı, tarikat kurallarına göre çile dolduran, belli sınavlardan, denemelerden geçerek yetkili pirden el alan kimseye verilir.